Diabetes

Heb je diabetes? Dan is je mondgezondheid belangrijker dan je denkt!

De mond is de spiegel van de gezondheid. Een gezonde mond is onmisbaar om te kunnen lachen en spreken. Goed kunnen kauwen is belangrijk want de spijsvertering begint al in de mond. En een gezonde mond is een basisvoorwaarde voor een gezonde spijsvertering.

 

Door goed te kauwen, worden speeksel en voedsel met elkaar gemengd en wordt het voedsel via verschillende processen in het spijsverteringskanaal omgezet in noodzakelijke bouw- en voedingsstoffen waarmee de mond ook een directe invloed heeft op de darmen. De darmen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan, voorkomen en genezen van diverse ziekten en aandoeningen.

 

Insuline en spijsverteringssappen worden aangemaakt in de alvleesklier.
Die spijsverteringssappen helpen de darmen bij de vertering van eten. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan.
De cellen die dat moeten doen zijn vernietigd of stilgelegd door het eigen lichaam. Het afweersysteem denkt dat de insulineproducerende cellen indringers zijn die moeten worden opgeruimd.

 

Bij type 2 maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert er niet meer goed op. De bloedsuiker blijft te hoog waardoor de alvleesklier steeds meer insuline aan blijft maken om die suikers laag te krijgen.

 

Als je steeds te hoge bloedsuikers hebt, heeft dat óók invloed op je mondgezondheid. 

 

Wanneer je diabetes hebt, heb je een verhoogde kans dat er problemen in de mond optreden. De kans dat je hier pijnklachten van hebt is maar klein. Je kan last krijgen van tandvleesontstekingen (gingivitis of parodontitis) schimmelinfecties, droge mond of gaatjes. Als mondhygiënist gespecialiseerd in mondverzorging bij diabetes kan ik je helpen je mond gezond te houden en krijgen, ook als je (nog) geen klachten hebt. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Ook aan het tandvlees en kaakbot. Wondjes genezen minder snel bij diabetes. Wanneer het tandvlees ernstig ontstoken is, en je laat dit onbehandeld, dan kan een tandvleesontsteking leiden tot verlies van tanden en kiezen.

 

Als de diagnose diabetes wordt gesteld is er vaak al schade aan de bloedvaten en organen opgetreden. Deze schade leidt uiteindelijk tot ernstige complicaties. Een van deze complicaties is ernstige tandvleesontsteking, ook wel parodontitis genoemd.|
En dat heeft weer heeft direct invloed op de levenskwaliteit van iemand met diabetes.

 

Ontsteking in de mond maakt het lichaam minder gevoelig voor insuline, waardoor het voor een diabeet lastiger wordt de juiste medicatie-instelling te vinden en de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Het hebben en houden van een gezonde mond is daarom extra belangrijk wanneer je diabetes hebt, juist als je niks voelt, want dát zegt helemaal niets.

Kortom:

Ontstekingen in het lichaam, ook in de mond, tandvleesontstekingen en ontstekingen aan tanden en kiezen, zijn een signaal dat  er in het lichaam iets niet in orde is. Blijft een ontsteking in de mond onbehandeld, dan zal dit effect hebben op de algehele en mondgezondheid. Ben je al wat ouder, dan zal het hebben van een ziekte of verzwakt immuunsysteem een ernstiger beloop kennen. Het lichaam is 1 geheel, alle lichaamsfuncties zijn met elkaar verbonden.

 

Met andere woorden: bij een gezond lichaam hoort een gezonde mond.

Laat mij je helpen je mond in topconditie te krijgen en houden, zodat je zo min mogelijk last hebt van kwalen in je mond.

Meer weten? Neem gerust contact op via het contactformulier op deze pagina of via de mail.

Binnenkort wordt hier de nieuwe online training gelanceerd:

Voorkom complicaties in je mond bij diabetes

Interesse? Download de pdf met de inhoud van de training.

Maak een afspraak voor een eerste consult

Wil je eerst weten hoe een eerste afspraak in z’n werk gaat? Hier wordt alles uitgelegd.

Maak een afspraak voor een eerste consult

Wil je eerst weten hoe een eerste afspraak in z’n werk gaat? Hier wordt alles uitgelegd.