Ik poets elektrisch, wanneer moet ik mijn borstelkop vervangen?

Hoe vaak vervang je je elektrische borstelkop?

Gisteren had ik mevrouw B. in de stoel. Zij is onlangs overgegaan van een handtandenborstel naar een elektrische borstel. En voor haar is dat nogal wat. Een hele verandering. Zeker als je je bedenkt dat ze al dik 55 jaar met een handborstel poetst. Een hele ommezwaai dus. Niet gek dat ze daar vragen over had. En terecht ook want elektrisch poetsen is anders dan met een handborstel. ‘Hoe vaak moet die borstelkop vervangen worden?’ vraag mevrouw B. mij.  Ik leg haar uit dat dit elke 3 maanden mag of eerder als je ziet dat de haartjes uiteen gaan staan. Op deze manier blijf je effectief plaque verwijderen.  “waarom moet dat elke 3 maanden, dat wordt dan wel een heel dure grap!” Ik kan me voorstellen dat dat de eerste gedachte is.  En als mondhygiënist krijg ik deze vaker te horen. Maar als je je bedenkt dat zelfzorg, dus hoe jij elke dag je mond verzorgt direct bijdraagt aan een goede algehele én mondgezondheid, valt het wel mee denk ik. Daarbij, het vullen van een gaatje is duurder.


Op de een of andere manier geven wij vrouwen liever geld uit aan kleding, make-up en aanverwanten artikelen dan aan de mond, lijkt het wel. Mijn cliënt beaamt dat. “daar heb je direct resultaat van” zegt ze.  “je wordt er direct mooier van. En die tandplaque, tsja….daar zie je niet zoveel van. Wel als het paars zou zijn of zwart. Maar dat is het niet”. En ze heeft gelijk. Die mondzorg, waar doe je dat nou eigenlijk voor?


Dat tandenpoetsen, waar doe je dat nou eigenlijk voor?


Tandplaque is bijna onzichtbaar, het is een wit/gelig laagje wat ongeveer dezelfde kleur heeft als je tanden, je mondholte is donker, dus plaque verwijderen is een lastige taak. Misschien is het juist wel daarom dat mondverzorging, dagelijks goed plaque weghalen, geen geliefd klusje is en veelal wordt afgeraffeld.


Ik leg mijn directe, eerlijke cliënte uit dat het belangrijk is om 2x per dag te poetsen en als je elektrisch poetst met een ronde borstel, ongeveer 5 tellen per tand/kies mee te draaien met de vorm van je tand of kies. Geen poetsbeweging maken zoals bij een handborstel, want dan is je borstel minder effectief. En ja, dat is lang. Zeker als je er net mee begint duurt tandenpoetsen voor je gevoel een eeuwigheid. Tot het in je systeem zit, dan wil je niet meer anders.

 
Toen ik het mondonderzoek bij mijn cliënt deed, zag ik dat zij ook vooral tussen haar tanden/kiezen toch nog wel wat plaque heeft zitten, ondanks dat ze elektrisch poetst. En mevrouw B. is hierin geen uitzondering. Ik zie het vaker. Ik adviseer daarom altijd om met de borstelkop langzaam mee te draaien met de vorm van je tanden en kiezen. Op die manier krijgt de borstel goed de kans om plaque te verwijderen. Ook adviseer ik om naast het poetsen altijd 1x per dag tussen je tanden plaque te verwijderen met een rager of stoker. Flossdraad niet, dat is voor de contactpunten, dus waar de tanden en kiezen elkaar raken, en laat in vergelijking met een rager  of stoker veel meer plaque zitten. 


Hoe vaak reinig jij tussen je tanden?


Op mijn vraag of mevrouw B. dat wel eens doet, kan ik het antwoord eigenlijk al raden. ‘alleen als er wat tussen zit’ antwoord zij mij. Ik leg haar uit dat het goed is om dagelijks ook tussen je tanden te reinigen omdat de borstel daar niet komt en dat je poetst om plaque te verwijderen. Het verwijderen van etensresten is een bijkomstigheid.  ‘Maar ik heb op tv gezien dat elektrische borstels wél tussen je tanden komen’ zegt ze verbaasd. ‘Ja, dat zeggen ze in de reclame’, leg ik haar uit. ‘Onderzoek heeft aangetoond dat een tandenborstel hooguit 1 mm tussen je tanden komt en die ruimte is doorgaans groter dan 1mm en dat is niet afdoende’, ga ik verder.


Daarbij moet je weten dat een tandvleesontsteking ontstaat tussen je tanden/kiezen, daarom is dagelijkse reiniging van deze tussenruimten essentieel als je je mond je leven lang gezond wil houden. Elke keer als we eten wordt er van alles tussen je tanden geduwd: eten, maar ook plaque. En als je dat te lang laat zitten kan je tandvlees daarop gaan reageren. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je tandvlees gaat bloeden met poetsen of als je tussen je tanden schoonmaakt, of spontaan maar ook met eten kan je tandvlees makkelijk gaan bloeden.  Wat dit eigenlijk wil zeggen is dat je tandvlees ontstoken is. Een ander kenmerk van tandvleesontsteking kan zijn dat je een slechte adem hebt, of wellicht een vieze smaak of een witte laag op je tong. Maar ook kan het zijn dat je tandvlees terugtrekt of veel tandsteen hebt. Mijn cliënte luistert aandachtig. ‘de tandarts zegt dat ik altijd veel tandsteen heb. Hij haalt dat dan elk half jaar even weg. Het zit in mijn speeksel zegt hij, dus ik kan er niets aan doen’. 


Ik kijk mijn cliënte aan en als ik haar wil antwoorden zegt ze ‘ik zie in je ogen dat je het er niet mee eens bent’. Ik kan mijn lachen niet onderdrukken. Aard van het beestje leg ik haar uit.


Waarom zou je je mond dagelijks zo schoon mogelijk willen hebben?


Je voelt niets van zo’n tandvleesontsteking, dus waarom zou je dan dagelijks plaque willen verwijderen? Dus: 2x per dag per tand en kies 5 tellen poetsen én tussen je tanden schoonmaken.


Als ik je zou vertellen dat je 90% van de problemen in de mond zelf kunt voorkomen, zou je dat dan aanzetten om met aandacht te poetsen en dagelijks tussen je tanden te reinigen? Met mondproblemen bedoel ik gaatjes, tandsteen, teruggetrokken tandvlees, slechte adem, witte laag op je tong, kortom: gedoe.


Als ik je zou vertellen dat jij het zelf in de hand hebt of je wel of niet veel geld kwijt bent bij de tandarts of mondhygiënist, zou je er dat dan toe aanzetten om beter plaque te verwijderen? Of denk je, ik voel niets, het zal mijn tijd wel duren? 


Je mond dagelijks plaquevrij krijgen is belangrijk als je geen gedoe in je mond wil en zo lang mogelijk je eigen tanden wil behouden én daarnaast zo lang mogelijk je mond gezond wil hebben en houden. Dat kan niet als er te veel bacteriën rondzwerven, dus plaque.  Het nadeel van een tandvleesontsteking is dat je ‘m bijna nooit voelt. Maar er zijn meer ziekten die je in eerste instantie niet voelt of opmerkt en toch aanwezig kunnen zijn, waar je in veel gevallen wel als een jekko mee aan de slag wil wanneer ze ontdekt zijn.  Niemand wil uit zijn/haar mond ruiken of zijn of haar tanden vroegtijdig verliezen. Maar zich daar vervolgens echt voor inzetten en blijven inzetten, dat is vaak nog wel een dingetje.  


Wil jij er wel mee aan de slag? Dan is actief hulp zoeken, dus naar de mondhygiënist gaan met die slechte adem klacht, of bloedend tandvlees, of tandsteen,  de eerste stap. De tweede stap, en die zet je dan samen met de behandelend mondhygiënist, is jouw dagelijkse mondverzorgingsroutine onder de loep nemen en aanscherpen. De derde stap is dat jij die tips en adviezen zo goed mogelijk opvolgt en de vierde stap is behandelen bij de mondhygiënist, zeker als je tandvlees ontstoken is. (En of dat zo is, dat heb ik razendsnel gezien. Aard van het beestje, iets met opleiding en DNA 😉)


Dus wacht niet langer als je gedoe in je mond ervaart. Als je je stoort aan die bruine verkleuringen, tandsteen, teruggetrokken tandvlees of slechte adem. Afspraak maken is simpel en behandelingen kunnen in veel gevallen pijnloos: meestersinmondzorg.nl  en dan zie ik je graag.


Dan nog een leuk nieuwtje, vind jij het ook altijd zo lastig om et juiste mondverzorgingsproduct te kiezen als je bij de drogist staat? Kom dan langs op zaterdag 09-10-2021  bij Etos Spoorhaag in Houten. Ik geef die dag van 11 tot ca. 12h mondverzorgingsadvies. Ik leg uit wat nou het beste product is  en ook hoe je het gebruikt. Helemaal gratis, dus doe er je voordeel mee en kom langs!

Heb ik je aan het denken gezet? Heb je ideeën opgedaan of nog vragen? Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente blogs

Wat ben jij duur!

“Jezus. Wat een geld!” Riep meneer B. “Ik stop er mee ik heb er geen zin meer in. Jij bent veel te duur’. Meneer B.

Lees verder