Je mond als oorzaak van andere klachten?

gezondheidsklachten mond

Gelukkig is er steeds meer over bekend: de relatie tussen je mondgezondheid en je algehele gezondheid. Zo kan je mondgezondheid wijzen op onderliggende ziekten. Ziekten, waar je je op dat moment nog niet volledig bewust van bent. Je kan wel klachten hebben als bijvoorbeeld gevoeligheid, pijn of ontstekingen. Denk bijvoorbeeld aan wondjes op je wangslijmvlies, die kunnen wijzen op een verminderde weerstand of diabetes. Ook wanneer je tandvleesontsteking hebt en de behandeling daartegen slaat niet echte lekker aan, dan kan het zijn dat je mogelijk een onderliggende ziekte hebt. Hoeft niet altijd zo te zijn maar kan wel. Heb je vaak last van een ontstoken tong, of zweertjes, bultjes op je tong? Dan kan dit wijzen op weerstandsziekten als coeliakie of bloedarmoed.

Reuma

Van reuma is al vastgesteld dat dit in relatie staat met de mondgezondheid. Zo zijn er aanwijzingen dat er een relatie is tussen ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) en reuma. Zowel Parodontitis als reuma zijn allebei destructief van aard. Dus, heb je reuma, laat je tandvlees dan regelmatig checken!

Diabetes

Wanneer je diabetes hebt, heb je een 25-30% hogere kans op het ontwikkelen van ernstige tandvleesontsteking. En daar voel je doorgaans helemaal niets van. Hoe dat precies kan dat weten we niet. We zien wel heel veel mondklachten ontstaan op het moment dat de diagnose diabetes wordt gesteld. Zo kan je: * bloedend tandvlees opmerken, *terugtrekkend tandvlees, *schimmelinfecties in de mond, * meer gaatjes krijgen, * en gedoe met ontstekingen aan wortelpunten waardoor een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk kan zijn. Voorkomen? Laat je tandvlees checken door een mondhygiënist met kennis en verstand van diabetes. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus laat je tandvlees regelmatig checken. Wist je trouwens ook dat als je veel schommelt qua bloedglucosewaarden, dat het dan maar zo eens kan zijn dat dit veroorzaakt wordt door je mondgezondheid? En nogmaals, daar voel je helemaal niets van. Niks voelen is dus geen goede graadmeter en ook een gevaarlijke want juist omdat je niets voelt sluimert zo’n ontsteking verder zonder dat je daar erg in hebt. Daarom kan ik niet vaak genoeg benadrukken: laat je tandvlees regelmatig checken! Wil je mijn ongezouten mening? Maak dan vooral een afspraak 😉

Zwangerschap

Zwanger zijn is geen ziekte. Je kan je er wel knap beroerd van voelen, maar dat is voer voor een ander blog. Over mondgezondheid, tanden en zwangerschappen zijn nogal wat fabels. Zou zou elk kind een tand kosten of zo zou tandvleesontsteking komen door je zwangerschap. Nope. False. Alles draait om goede mondhygiene. Als je tandvlees gaat bloeden tijdens je zwangerschap dan komt dat omdat je tandvlees ontstoken is. Die tandvleesontsteking komt niet door je zwangerschap, die had je al voordat je zwanger werd. Maar omdat tandvleesontsteking zelden pijn doet, heb je ‘m waarschijnlijk nooit opgemerkt. Wanneer je je niet fit voelt, moe bent, of vaak moet overgeven, ga je meestal niet heel aandachtig 5 tellen per tand/kies poetsen en ga je meestal ook niet heel goed tussen je tanden/kiezen reinigen. Je concentratie is minder en je voelt je naar. Mogelijk heb je extra kokhalsneigingen en dan werkt zo’n borstel in je mond ook niet lekker mee. Dus poets je, begrijpelijk, minder goed dan je eigenlijk zou moeten. En zo wordt er niet alleen een kind geboren maar feitelijk ook een tandvleesontsteking.

En zo zijn er meerdere relaties tussen de algehele gezondheid en de mondgezondheid. Je mondgezondheid staat niet op zichzelf maar is een onderdeel van de algehele gezondheid. Meer weten? ik maakte onlangs een podcast over mijn specialisme diabetes en mondgezondheid. Je vindt ‘m bij de podcasts op mijn site.

Heb ik je aan het denken gezet? Heb je ideeën opgedaan of nog vragen? Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente blogs

Wat ben jij duur!

“Jezus. Wat een geld!” Riep meneer B. “Ik stop er mee ik heb er geen zin meer in. Jij bent veel te duur’. Meneer B.

Lees verder