Poets jij ook je tanden onder de douche? Dan moet je dit weten

Laatst sprak ik iemand die me aangaf altijd onder de douche haar tanden te poetsen. Hoewel ik er blij van word als je je tandenpoetst, zeker als je dat 2x per dag doet, moet ik wel zeggen dat de douche niet de meest handige plek is.  Ik leg je uit waarom.

Beetje technisch verhaal, maar ik doe mijn best om dat in begrijpelijk Nederlands te vertellen. Ruim 97% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn/haar leven te maken met een vorm van tandvleesontsteking. Dit kan zijn gingivitis (oppervlakkige ontsteking) of parodontitis (ernstige tandvleesontsteking). En van beide ontstekingen voel je bijna nooit iets.

Geen pijn hebben zegt dus helemaal niets

Als je tandvleesontsteking hebt, is de kans groot dat je daar nooit pijn of last van hebt. Wel zijn er symptomen waar je op kan letten:

  • Rood, soms blauw, gezwollen tandvlees,
  • wit beslag op tanden en/of tong,
  • slechte adem,
  • vieze smaak,
  • tandsteen en
  • bloedend tandvlees. 

En een deel van deze klachten wordt door het leeuwendeel der mensheid als ‘normaal’ gezien, terwijl dat het dus eigenlijk niet is.  Ik vergelijk het wel eens met een rode vlek die bloedt op je neus, of elders op een nogal prominente plek. Die zat daar nooit dus dat valt op. Misschien dat je het een paar dagen aankijkt, maar als dat ding er na een paar dagen nog zit, tsja dan laat je daar een huisarts naar kijken.  Terwijl, in je mond….wordt het als normaal gezien. Waarom eigenlijk?  Iets om over na te denken.

Poetsen onder de douche

Bloedend tandvlees is een van de symptomen van een tandvleesontsteking. Bloeding kan optreden als je eet, als je poetst of als je tussen je tanden reinigt. En soms spontaan. Bloed hoort in je lichaam, niet daarbuiten. Bloedend tandvlees is bijna altijd een symptoom van tandvleesontsteking.  Als je poetst onder de douche en je spuugt dat uit, dan zie je niet goed of je tandvlees bloedt.  Terwijl, als je poetst aan de wasbak en je spuugt dat uit, dan valt het bloed je op. 

Maar wat dan?

Poetsen doe je het best gewoon aan de wasbak. Het gaat er om dat je de symptomen ziet als ze zich aandienen, zodat je er snel bij kan zijn. Bloedend tandvlees is niet gezond. En meestal is het met een paar kleine aanpassingen heel makkelijk te verhelpen.  Denk aan je borstel tijdig vervangen, dagelijks tussen je tanden reinigen met een middel geschikt voor jouw mond, want geen mond is hetzelfde. Dus waar de een beter een stoker gebruikt, kan de ander beter ragen.  Dagelijks adequaat plaque verwijderen is key.  Meer weten of hulp nodig? Schroom niet en kom langs, of stuur een bericht.  Ik help je er graag vanaf 😉

Heb ik je aan het denken gezet? Heb je ideeën opgedaan of nog vragen? Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente blogs

Wat ben jij duur!

“Jezus. Wat een geld!” Riep meneer B. “Ik stop er mee ik heb er geen zin meer in. Jij bent veel te duur’. Meneer B.

Lees verder