Veel gestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig van een (tand)arts?

Nee. Sinds 2006 zijn alle mondhygiënisten in Nederland vrij toegankelijk. Dit betekent dat je niet per se een verwijzing nodig hebt, je kan ook op eigen initiatief een afspraak bij ons maken.

Hoe kan ik een afspraak bij jullie maken?

Dat kan op 3 manieren: door het online intake formulier in te vullen, dan word je zsm gebeld om een afspraak in te plannen. Of door te bellen met 06-25 10 25 63 of door een mail te sturen naar info@meestersinmondzorg.nl De online agenda wordt momenteel ingesteld en werkt daarom nog niet naar behoren. Het beste kun je daarom even contact opnemen op de hierboven aangegeven manieren.

Hoe kan ik een afspraak verzetten/annuleren?

Afspraken verzetten of annuleren kan kosteloos tot 48h voorafgaand aan je afspraak. Afspraken op maandag dienen de donderdag ervoor tot uiterlijk 12h ‘s middags verzet of geannuleerd te zijn. Ben je te laat met verzetten/annuleren of kom je helemaal niet zonder bericht, dan wordt de gereserveerde tijd in rekening gebracht. De zorgverzekering vergoed deze factuur niet! Ga dus zorgvuldig om met je afspraak en onze tijd!

Ik wil graag bij een andere mondhygiënist dan die bij mijn tandarts, kan dat?

Ja. Je mag zelf beslissen welke zorgverlener je wil en bent niet gebonden aan de mondhygienist van de tandarts.

Mag mijn kind ook al naar de mondhygiënist?

Jazeker. Kinderen van 0 t/m 18 jaar kunnen naar de mondhygienist, zonder verwijzing van een (tand)arts. Het is slim om je kind al zo vroeg mogelijk naar de mondhygienist te laten gaan omdat ze dan op die manier al vroeg leren dat een goede mondgezondheid heel belangrijk is en ze maken spelenderwijs kennis met ons als behandelaar. Op die manier gaat je kind een leven lang fluitend naar de mondhygiënist. Jong geleerd is oud gedaan

Ik ben bang voor de mondhygiënist, kan ik dan wel een afspraak maken?

Juist als je bang bent, ben je bij Meesters in Mondzorg aan het juiste adres. Velen zijn je voorgegaan en willen nooit meer anders. Bijna allemaal komen nu graag naar onze praktijk en zijn (voor het grootste deel) van hun angst af. Dit kan ook voor jou zo zijn! We helpen je graag naar een gezonde mond én van je angst af.

Mijn kind heeft een beugel, is het verstandig om naar de mondhygiënist te gaan?

Ja! Juist met beugels is het hebben van een goede mondgezondheid heel moeilijk. Daar komt bij dat de meeste pubers tandenpoetsen niet heel consequent doen en dat maakt dat een bezoek aan meesters in mondzorg zeker aan te raden is. Wij beschikken over speciale apparatuur waarmee we de mond met beugel zeer goed kunnen reinigen en kunnen op die manier op plekken komen waar de tandenborstel niet of nauwelijks bij kan. Daarbij motiveren we beugeldragers waar we kunnen om zo de mond goed gezond te krijgen, hebben en houden. Dus, zeker aan te bevelen om een afspraak te maken!

Is een terugrapportage aan mijn tandarts verplicht?

Nee hoor. Het valt onder de medische gegevens en dat betekent dat als je geen toestemming geeft om onze bevindingen te delen met derden, waaronder je tandarts, dan doen we dat niet. De tandarts kan het wel fijn vinden om te zien welk advies er gegeven is, zodat er 1 lijn is maar het is niet verplicht. Wil je dit niet, geef dit dan van te voren aan!

Is een intake verplicht?

Ja. Tijdens de intake beoordelen we de mondgezondheid en krijgt het tandvlees een cijfer. Aan dit cijfer hangt de noodzakelijke behandeling en ook de kosten. We hechten er veel waarde aan om vooraf te zeggen wat een behandeling kost in plaats van achteraf een rekening sturen terwijl je niet weet wat het bedrag daarvan is. we vinden dat zelf ook niet leuk en we geloven er in dat als je vooraf volledig op de hoogte bent, je veel beter een voor jou passende beslissing kan maken. Daarom geven we vooraf aan wat iets kost en lichten we je verder in over je mondgezondheid. Het kan goed zijn dat er uitdagingen in de mond zijn waar je je (nog) niet bewust van bent omdat sommige mondklachten geen pijn doen. Bij de intake leggen we dit verder uit en geven we aan wat je daaraan kan doen, maar ook leggen we uit wat het betekent als je niets doet. Kortom: je krijgt alle informatie die je nodig hebt om een zo goed mogelijke beslissing te maken. Verder stellen we vragen over je mondgezondheid, of je bepaalde verzorgingsgewoonten hebt etc. We bespreken je eventuele wensen en klachten en stellen een behandelplan op. Dit is een belangrijk onderdeel van het patiëntendossier en kan daarom niet worden overgeslagen. Afhankelijk van je mondgezondheid en jouw wensen qua behandeling is het in sommige gevallen mogelijk aansluitend een gebitsreiniging te laten doen. Wanneer je dit wil, geef dit dan duidelijk aan bij het maken van de afspraak.

Welke gegevens neem ik mee naar de eerste afspaak?

Je legitimatiebewijs en als je die hebt, de verwijzing van de (tand)arts. Heb je geen verwijzing dan geeft dat niet. Bij de intake hebben we een geldig legitimatiebewijs nodig, neem deze dus mee. Zonder kan er geen behandeling plaatsvinden!

Waarom moet ik me legitimeren?

Legitimatie in de zorg is erg belangrijk. De wet stelt dat iedereen die medische zorg nodig heeft zich moet legitimeren. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. Identificatie in de zorg geldt voor de hele zorgsector, dus ook in de eerste en tweede lijn zoals bijvoorbeeld de tandarts of het ziekenhuis. Kan of wil je je niet legitimeren dan kunnen wij de kosten van je behandeling niet bij je zorgverzekering indienen. In dat geval ontvang je de factuur zelf en dien je deze aan ons te voldoen.

Mijn kind is bij een speciale kindertandarts, kan hij/zij dan ook naar Meesters in Mondzorg?

Ja! Bij meesters in mondzorg hebben we de kennis in huis om alle kinderen te helpen naar een gezonde mond. Juist ook als je kind bij de kindertandarts onder behandeling is. Maak dus gerust een afspraak!

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een zelfstandig paramedicus die alles afweet van tandvlees en tandvleesziekten. Wanneer je als mondhygienist na 2006 bent afgestudeerd heb je een 4-jarig HBO opleiding mondzorgkunde voltooid en mag je de titel mondhygiënist voeren. Dit mag ook wanneer mondhygiënisten zijn afgestudeerd voor 2006. Zij hebben dan de 2- of 3- jarige opleiding mondhygiëne voltooid. Alleen als een mondhygiënist een van deze opleidingen heeft voltooid mag de titel mondhygiënist gevoerd worden. Dit is een beschermde titel en mag niet door anderen gevoerd worden. Dit is weer anders voor bijvoorbeeld preventie assistenten. Hiervoor is geen opleiding nodig en zij mogen zich dus ook geen mondhygiënist noemen.

Heb je een specifieke vraag, dan kun je deze hier ook altijd stellen. Ik help je graag verder.

Meesters in Mondzorg

Gabriëlle Beens, mondhygiënist BHs

Sandelhout 1
3991 PZ Houten

Openingstijden

Maandag 08:45 – 16:30
Dinsdag Gesloten
Woensdag 08:45 – 16:30
Donderdag 08:45 – 16:30
Vrijdag 08:45 – 16:30
Zaterdag / Zondag gesloten

Op zoek naar een mondhygiënist in Houten?
Bel of mail Meesters in Mondzorg voor een afspraak:
telefoon: 06 – 25 10 25 63

Kvk 53294807