Wanneer je denkt dat tandsteen verwijderen 2 x per jaar afdoende is, moet ik je vertellen dat ik daar anders over denk. Ook al zegt je tandarts dat 2x pj genoeg is of ben je dat gewend van je huidige mondhygiënist, tandarts of preventie assistente. Het leeuwendeel van de Nederlandse bevolking (zo’n 97%) krijgt in zijn/haar leven te maken met een vorm van tandvleesontsteking. En daar voel je helemaal niets van. Symptomen van tandvleesontsteking zijn;
- altijd (veel) tandsteen
- Bloedend tandvlees
- Terugtrekkend tandvlees
- Vieze smaak
- Slechte adem
Pijn is zelden een symptoom van tandvleesontsteking. Jammer, want als je er last van hebt merk je het sneller op en trek je eerder aan de bel. Nu je die tandvleesontsteking dus niet voelt, sluimert het gewoon verder. Klachten verergeren tot je op den duur zoveel klachten hebt dat je er niet meer omheen kan. Maar dan is er al schade opgetreden. Je merkt dat je tanden langer worden (omdat je tandvlees wegtrekt), je merkt dat je tandvlees gevoelig wordt en wel heel makkelijk bloedt, of je merkt dat je tanden en/of kiezen losser staan. Of misschien heb je inmiddels al gehoord dat je tand of kies niet meer te redden is en heb je het advies gekregen dat het beter is om afscheid te nemen van desbetreffende tand/kies of als je nog meer pech hebt, tanden en kiezen, meervoud.
En nu zeg jij vast dat je geen tandvleesontsteking hebt….
‘Dat zal mij niet gebeuren, want ik ga 2x per jaar naar de tandarts dus ik heb geen tandvleesontsteking.’ hoor ik je nu denken. En zelfs dan kan het zijn dat die tandvleesontsteking niet opgemerkt wordt en door sluimert en dus steeds erger wordt. Wil je je mond gezond hebben en houden, dan heb je naast de tandarts ook altijd een goede mondhygiënist nodig. Want beiden kijken we met eigen expertise naar je mond. Ik leg altijd uit; de tandarts weet veel van tanden en tandziekten (gaatjes, kronen, wortelkanaalbehandelingen) en een goede mondhygiënist weet veel van tandvlees en tandvleesziekten en het effect daarvan op je algehele gezondheid en kan je leren door middel van een goede mondverzorging waarbij je de middelen gebruikt die voor jouw mond goed zijn (want er is een hoop onzin te koop), om gedoe als tandvleesontstekingen en gaatjes te voorkomen. En zo vullen beiden expertises elkaar aan. Met louter alleen een beetje tandsteen krabben ben je dus niet geholpen want het doet niets aan het probleem.
Er zijn meer ziekten die je kan hebben zonder dat je je daarvan bewust bent. Denk aan darmkanker, of andere soorten kanker. Toegegeven, hier kan je bij niet tijdige constatering aan overlijden en het ergste resultaat van een tandvleesontsteking is dat je tanden en kiezen vroegtijdig verliest. Je gaat er niet aan dood. Ik wil met dit voorbeeld aangeven dat het onzin is te denken dat er niets aan de hand is omdat je het niet voelt. Je kan een ziekte hebben zonder daar erg in te hebben. En dat gezegd hebbende, die -itis, dus ontsteking in je mond, kan weldegelijk invloed hebben op je algehele gezondheid. Heb je bijvoorbeeld een andere ziekte zoals diabetes dan kan die ontsteking aan je tandvlees invloed hebben op je bloedsuikerspiegel en daarmee direct effect hebben op de kwaliteit van leven. Maar ook bij hart- en vaatziekten en reuma kan een tandvleesontsteking van invloed zijn.
Symptoombestrijding
Wanneer je altijd tandsteen hebt en dat trouw elk half jaar laat verwijderen door de tandarts, zijn/haar assistente of de mondhygiënist, is dat in mijn optiek symptoombestrijding: je laat tandsteen verwijderen maar doet niets aan de oorzaak. Je tandarts of mondhygiënist wijst je er misschien op dat je vaker die stoker moet gebruiken of beter moet poetsen, en jij zegt dan dat je wel weet hoe je moet poetsen en stoken, maar heel vaak blijft het daarbij, gebeurt er verder niets en herhaalt zich dat elk half jaar. Ik vind dat kansloos.
Het tandvlees onder dat tandsteen is namelijk ontstoken want tandsteen is hard en ruw en dat krijgt je zelf niet meer weg. En omdat het ruw is blijven er makkelijk diverse soorten bacteriën aan hangen. De laag wordt dus steeds dikker. Je lichaam krijgt het signaal dat er ergens een probleem is in het lichaam en zet cellen in om dat probleem te neutraliseren. Maar dat kan niet, want tandsteen is hard en dat krijg je zelf niet weg (voor diegene die dat zelf willen proberen, niet doen. Als je hier niet voor opgeleid bent kan je je tandvlees en/of tanden hier onherstelbaar mee beschadigen, het is niet voor niets een 4-jarige HBO opleiding 😉 )
Helemaal tandsteenvrij dat lukt niet, maar je kunt het zeker tot een minimum beperken. Die tandsteenmuren die ik wel eens zie, dat is echt niet nodig. En, begrijp me goed. Voel je niet aangevallen oid. Want je weet het niet, en als je het niet weet kan je het niet verbeteren. Daarom schrijf ik deze blog om je te informeren.
Wat dan wel?
Dus, tandsteen. Als ik zie dat iemand in mijn stoel tandsteen heeft, dan weet ik dat, losgekoppeld van de intentie om dagelijks goed plaque te verwijderen, er ergens iets niet geheel goed gaat qua plaque verwijderen en dat er winst te behalen valt. Tandsteen is verharde tandplaque en plaque vormt zich dagelijks. Plaque is zacht en dat is goed nieuws, want dat betekent dat je dit zelf goed weg kan halen. Het enige wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen, een goede (liefst elektrische) tandenborstel, een rager en/of een stoker en soms nog aanvullende attributen. Plaque heeft dezelfde kleur als je tanden en kiezen en dat maakt het lastig zichtbaar. Daarbij is het lastiger om goed tussen je kiezen schoon te maken want je wang zit in de weg en je mondholte is donker. Allemaal heel onhandig anatomisch gezien. En toch is het mogelijk om goed plaque te verwijderen. That’s where je doorzettingsvermogen noodzakelijk is. En doorzetten is gewoon doen, dus jij kan dat ook. Echt waar.
Dat je tandsteen hebt, kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je een tandenborstel gebruikt die niet het juiste is voor jouw mond en jouw gebit, het kan zijn dat je te snel poetst, het kan zijn dat je niet vaak genoeg poetst of dat je je borstelkop te lang gebruikt of dat je een poetsmethode hebt die niet passend is waardoor er te veel plaque achterblijft in je mond. Dan nog tussen je tanden. Want hoe graag sommige reclames ons doen willen laten geloven dat hun borstel ook tussen je tanden komt, dat is niet zo. Hooguit een millimeter. En dat is te weinig. Die ruimte is namelijk groter. Je wil hier dagelijks goed plaque verwijderen omdat dit de plek is waar een tandvleesontsteking ontstaat. Je zult dus ook een rager of een stoker moeten gebruiken aanvullend op het poetsen. En omdat plaque zich dagelijks vormt, moet dat ook dagelijks worden weggehaald. Het kan ook zijn dat je iets voor tussen je tanden gebruikt wat wetenschappelijk gezien compleet nutteloos is. Floss bijvoorbeeld, dat is een moeilijker techniek dan stoken of ragen en wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat dit een achterhaalde techniek met weinig effect is in vergelijking met een stoker of rager (en dan wel een echte houten stoker, geen cocktailprikker 😉 )
Gedragsverandering
Het duurt gemiddeld 66 dagen voordat iets wat je nieuw aanleert een gewoonte is. Dus 2.5 – 3 maanden. Ook dat is wetenschappelijk onderzocht. En dat is precies de reden dat het in mijn ogen kansloos is dat er slechts 2 x per jaar tandsteen wordt weggehaald, een opmerking over vaker stoken of beter poetsen wordt gemaakt en tot ziens maar weer. Hoe goed bedoeld ook, daar ben je niet mee geholpen. Het is wel makkelijk want het vergt nauwelijks inzet. Dat is waar, maar je doet niets aan je probleem. Namelijk tandsteen. Zolang je niet gecoacht wordt op die gedragsverandering, want dat is feitelijk waar we het over hebben, zal er helemaal niets veranderen. Dan blijf je altijd tandsteen hebben, dan blijft je lichaam op celniveau altijd in gevecht (tegen de bierkaai) en heeft die tandvleesontsteking ook invloed op de rest van je gestel. Misschien merk je dat je af en toe wat bloedend tandvlees krijgt en soms een slechte adem of vieze smaak. Maar ook daar zijn symptoombestrijders voor en dus kan je er weer tegen aan. Je gebruikt gewoon wat extra mondspoeling of kauwgom, en ach dat bloeden tsja, dat wordt weggeschoven onder de noemer ‘hoort er bij’. Maar is dat wel zo? Gelukkig geven deze klachten zelden pijn. Dat dan weer niet. Maar het hoort niet bij een gezonde mond.
De echte oplossing
Begint bij bewustwording en de wil om je dagelijks in te zetten voor je gezondheid. Iets te willen veranderen om je mond gezond te hebben en houden. En dat begint bij jezelf. Want 90% van de problemen in de mond is te voorkomen. En het is mijn vak om je daarmee te helpen. Je op de rit te zetten zodat je het, op den duur, zelf kan en je mond gezond is. Het feit dat je niets voelt in je mond wil niet altijd betekenen dat je mond daadwerkelijk gezond is. Je tandvlees kan ontstoken zijn. En als je altijd tandsteen hebt, is die kans erg groot. Het kan zijn dat je tandvlees ontstoken is zonder dat iemand dat ooit tegen je gezegd heeft. Je mondgezondheid is net als je algehele gezondheid niet statisch. Dat kan veranderen.
De oplossing is dus een goede mondhygiënist. Juist omdat je niets voelt en niet goed door kan hebben hoe het daadwerkelijk is met jouw mond en mondgezondheid.
Weten hoe het met jouw mondgezondheid is of erger voorkomen? Maak dan een afspraak online of bel /mail. Je moet wel de tips die je krijgt willen uitvoeren en je inzetten voor je gezondheid. En hoe beter je dat doet, hoe sneller en beter je resultaat hebt, hoe korter en minder vaak je in de stoel zit en hoe goedkoper het is.
2 reacties
Mondhygene ging mijn man voor vervolgens 20 min zogenaamd bezogt en kon toen niet meer geholpen worden goude handel
Beste mevrouw Manders,
Dank voor uw reactie. Als ik u goed begrijp is uw man bij een mondhygienist of preventie- assistente bij de tandarts geweest. Waarna 20 minuten berekend is en hij daarna niet meer terecht kon. Heb ik u goed begrepen?
Als dit het geval is, ben ik benieuwd waarom hij dan niet meer geholpen kon worden. Bedoelt u dit jaar nog of uberhaubt niet? Want in dat laatste geval is er denk ik een misverstand. Het doel van een bezoek aan de mondhygienist, althans in mijn praktijk, is een gezonde mond. We geven praktische tips zodat men zelf aan de slag kan om de mond dagelijks te onderhouden. Periodiek volgt dan een afspraak in de praktijk om te helpen het tandsteen te verwijderen, want dat kan alleen met een professionele gebitsreiniging (niet met een tandenborstel oid ). Als uw man wil, hij is van harte welkom in de praktijk. Dan zetten we hem zo weer op de rit!
Heb ik uw vraag zo beantwoord?
Hartelijke groet, Gabrielle Beens
Meesters in Mondzorg