Tsja, daar sta je dan…
Voor een enorm groot rek mondverzoringsproducten bji de drogisterij. En je weet niet t wat je nou moet kopen. Er zijn veel soorten tandpasta, tandenborstels, ragers, stokers houten en plastic, flossdraad, flossvorkjes, – harpjes, tongschrapers en ga zo maar door……. Tjsa. Gevalletje keuzestress. Wat is nou voor jouw mond het beste?
Daar is niet zo 1,2,3 een antwoord op te geven
Kort door de bocht antwoord: dat weet je niet. En daar kom ik als mondhygiënist om de hoek kijken. Want hiermee kan ik je bij uitstek het beste helpen.
Voor mij is effectiviteit heel belangrijk. Ik kijk dan ook altijd naar wat de wetenschap zegt. Zo is flossdraad een achterhaalde (en veel moeilijker) techniek. Het laat in vergelijking met een rager of stoker te veel plaque in de mond achter, waardoor floss gelijk al afvalt. Als je kijkt naar de anatomie van je tanden en die van je kiezen, dan is het vaak zo (uitzonderingen daar gelaten) dat je bij je kiezen beter een rager kan gebruiken en bij je voortanden beter een stoker. Maar misschien mis je wel een kies of meerdere kiezen of staan jouw tanden wat verder uit elkaar, dan is een ander middel passender. Of misschien draag je een frame of prothese of heb je een kroon of een brug? Is je tandvlees wat teruggetrokken of misschien heb je klachten als vaak gaatjes, tandsteen, bloedend tandvlees, slechte adem of witte aanslag op je tong…… misschien volg je een bepaald dieet of heb je een voedingspatroon waardoor je ongemerkt meer plaque in je mond hebt of misschien heb je een beugel? Je ziet, er spelen meerdere factoren mee bij wat ogenschijnlijk een simpel mondzorgadviesje lijkt.
Mondverzorging is maatwerk. Immers, geen mond is het zelfde.
Als je iets gebruikt wat voor jouw mond niet passend is, verwijder je minder plaque. En dat maakt dat die achtergebleven plaque in je mond voor gedoe gaat zorgen: tandvleesontsteking, gaatjes, slechte adem, bloedend tandvlees. 90% van alle mondproblemen zijn te voorkomen, als je je mond goed verzorgt. En “goed verzorgt” betekent adequaat plaque verwijderen. En om dat te kunnen doen is het gebruik van het juiste mondverzorgingsproduct noodzakelijk.
Vooral doorgaan!
Heb je bloedend tandvlees als je stokers gebruikt? Dan ligt dat heel vaak niet aan die stoker maar aan tandplaque wat te lang in je mond aanwezig is waardoor je tandvlees is gaan ontsteken.
Van tandvleesontsteking hoef je niet altijd iets te voelen. En dat is best verraderlijk. Want hoe moet je dan weten of je tandvlees ontstoken is als je het niet voelt? Tip van de mondhygienist, Let op de symptomen: bloedend tandvlees, terugtrekkend tandvlees, slechte adem, tandsteen. Heb je daar last van? Dan is een frequent bezoek aan de mondhygienist aan te raden. Dikke kans dat je tandvlees ontstoken is.
En als je dan iets gebruikt om tussen je tanden en kiezen te reinigen wat helemaal niet past dan werk je die tandvleesontsteking juist in de hand. Van de regen in de drup….
Een juiste maat ragers of stokers of tandenborstel luistert heel nauw. En als je voor zo’n schap in de winkel staat is het heel lastig om te weten wat voor jouw mond passend is tenzij je door een mondzorgprofessional op pad bent gestuurd en je dus gericht iets kunt kopen.
En mondwater?
Een veel gehoorde vraag in mijn praktijk is of mondwater zinvol is. Hier kan ik je wel een kort antwoord op geven. Namelijk, als je veel nieuwe gaatjes hebt of je hebt een beugel dan is het zinvol om mondwater zonder alcohol met fluoride te gebruiken. Voorwaarde voor het gebruik van een dergelijk product is wel dat je mond goed schoon, dus plaquevrij, moet zijn omdat die fluoride anders geen werking heeft. Het moet bij je tandglazuur kunnen maar als daar een laag plaque overheen ligt, heeft het minder tot geen zin.
Meer weten?
Weten wat voor jouw mond werkt? Kom een keer vrijblijvend bij me langs. Dan kijken we samen naar het beste mondverzoringsproduct voor jou. Eerlijk advies gebaseerd op de wetenschap. Dus het beste advies voor jou.
Your smile is your superpower! ( and I can get you one)