Weet jij hoeveel bacteriesoorten je in je mond hebt?

Nou doe eens een gok? 10? 20? Misschien 100? Of denk jij meer of misschien zelfs minder? Ik zal het je vertellen. Het kunnen er wel 1300 zijn.  Ja, das veel he! Vond ik ook toen ik dat hoorde.  Mij zette het aan om nóg beter plaque te verwijderen en dat is eigenlijk wat ik hoop dat jij ook gaat doen na het lezen van deze blog.

Vechten tegen de bierkaai

Het jammere, althans dat vind ik, van tandplaque is dat het altijd weer terugkomt. Je doet elke dag je best om je tanden goed schoon te krijgen en dan de volgende dag kan je weer aan de bak. En tandenpoetsen is nou niet echt het meest leuke werkje… En dan heb ik het nog niet eens over tussen je tanden/kiezen reinigen…

En tandplaque is verraderlijk. Je ziet het niet, je voelt het misschien wel maar je weet niet exact waar je op moet letten dus wat je voelt zie je al snel als normaal, dus waarvoor ben je dan eigenlijk aan het poetsen?

tandplaque = bacteriën

En bacteriën kunnen, wanneer er een disbalans is voor ontsteking zorgen. Hoe weet je nou of jij ook een ontsteking in je mond hebt?  Pijn doet je tandvlees hoogstwaarschijnlijk niet, dus wat zijn dan de tekenen? Komen ze:

  • tandsteen
  • bloedend- en/of teruggetrokken tandvlees
  • slechte adem
  • rood of blauw gezwollen tandvlees

Ook als je nooit gaatjes hebt…..

Kan je tandvleesontsteking hebben. Sterker: maar liefst 97% van de Nederlandse samenleving krijgt in zijn of haar leven te maken met een vorm van tandvleesontsteking.  Daarin zijn 2 vormen: de lichte tandvleesontsteking, ook wel gingivitis en de ernstige variant, ook wel parodontitis.

Het een gaat over in het ander

Het begint zo; teveel tandplaque zorgt voor een ontstekingsreactie aan het tandvlees. Ontstekingsreacties houden doorgaans, als ze kortdurend zijn, gemiddeld ca. 8 dagen aan. Het lichaam zet dit in omdat het een signaal krijgt dat er beschermt moet worden tegen een infectie. Ontstekingsreacties (denk aan bloeden, zwelling, pijn bijvoorbeeld) zorgen dus dat het lichaam zich kan herstellen. Maar blijft de ontsteking duren, dan gaat het van kortdurend ontstoken naar chronisch en dat is een heel andere probleem.  Tandplaque zit vol bacteriën. afvalstoffen van bacteriën en etensresten. Het is dus noodzakelijk om dit dagelijks goed te verwijderen. Doe je dat niet, dan voel je misschien nu niets, maar je lichaam krijgt op celniveau wel het seintje dat er ergens iets niet in de haak is en gaat die ontsteking proberen op te lossen.. wat niet lukt want dagelijks wordt die lading tandplaque weer aangevoerd met nieuwe.  En tandplaque wat te lang blijft zitten wordt tandsteen. En tandvlees onder tandsteen is altijd ontstoken… hallo chronische ontsteking!

De oplossing

Dagelijks goed plaque verwijderen, goede voeding eten, zo min mogelijk stress, goed bewegen en goed slapen. Gewoon goed voor jezelf zorgen. Het is allemaal van belang wil je gezond zijn en blijven. Het hebben van een gezonde mond is een van de vele schakels om dat gezonde lichaam te hebben. Want gezond begint in je mond, en je kan geen gezond lijf hebben als je mond dat ook niet is en anders om.

Meer weten? Maak dan een afspraak, dan vertel ik je er nog veel meer over!

Heb ik je aan het denken gezet? Heb je ideeën opgedaan of nog vragen? Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente blogs

Wat ben jij duur!

“Jezus. Wat een geld!” Riep meneer B. “Ik stop er mee ik heb er geen zin meer in. Jij bent veel te duur’. Meneer B.

Lees verder