Werkt houtskooltandpasta?

Houtskooltandpasta’s zijn hot! Vorige week moest ik even naar de drogist, had zonnebrand nodig voor mijn meiden.  Met redelijk wat haast (je herkent het misschien wel) liep ik door de gangpaden, langs haarlak, haarverf en andere accessoires, langs de tandpasta en onnoemelijk veel ragers, softpicks, stokers, flossvorken en tandenborstels. Terwijl ik me bedacht dat het heel begrijpelijk is dat iemand zonder mondzorgopleiding  zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer ziet met ál die mondproducten, viel mijn oog op een meisje die met een tube houtskooltandpasta in haar ene hand stond en in de andere een ‘normale’ whiteningtandpasta.

Ik zag de twijfel in haar ogen en besloot haar te vragen of ze misschien hulp nodig had . Ik vertelde haar dat ik mondhygiënist ben en haar mogelijk goed kon helpen met het maken van een goede keuze. Dat wilde ze wel, want ze had het wel gevraagd aan de verkoopster maar die had haar alleen verwezen naar het tandpastarek.  Ze wilde graag wittere tanden en een collega had haar houtskooltandpasta aangeraden. Het leek haar wel wat, vooral omdat het een natuurlijk materiaal is.

En dat is het precies: als je de verpakking leest, worden je gouden bergen belooft. Maar je kan desondanks, ongewenst en zonder dat je dat weet, óók je tanden beschadigen.

Fabrikanten van houtskooltandpasta claimen dat houtskool ongeveer hetzelfde werkt als Norrit en alle vuil en dergelijke van je tanden af zou krijgen. Houtskooltandpasta is enorm schurend. Elke keer als je daarmee poetst, schuur je een laagje van je glazuur af. Je glazuur is dan beschadigd en dat werkt weer gaatjes en tandgevoeligheid in de hand.

Hoe werkt houtskooltandpasta?

Een groot nadeel van houtskooltandpasta is, vind ik, dat er meestal geen fluoride in zit. Je bent dus met een schuurmiddel je glazuur aan het wegpoetsen waardoor de bescherming van je tanden weg is en je gebruikt geen fluoride……Hallo gaatjes!  Fluoride is noodzakelijk bij het behoud van gezonde tanden en kiezen.

Net als wasmiddel

Whiteningtandpasta’s werken op basis van een combinatie van factoren: ze bevatten stoffen die schuren, stoffen die bleken en stoffen die een verkleurende, chemische reactie uitlokken én er zit een optische witmaker in, net als in wasmiddel.

Tanden witter maken door te poetsen, dat kan niet. De kleur van je tanden wordt namelijk bepaald door het laagje onder je glazuur, het dentine of tandbeen. Door te poetsen kan je wel oppervlakkige aanslag op het buitenste laagje van je tanden, je  tandglazuur, verwijderen maar je tanden zelf worden daar niet witter van.

Fluoride

Wist je dat er in heel veel whiteningtandpasta’s geen fluoride zit?  Dit is wel een noodzakelijk ingrediënt bij het behoud van gezonde tanden! Houtskooltandpasta schuurt je glazuur weg en in die tandpasta’s zit geen fluoride zodat je gaatjes in de hand werkt.

Wat zegt de wetenschap

Wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het British Dental Journal heeft aangetoond dat houtskool tandpasta je tanden helemaal niet witter maakt en dat het juist tandbederf in de hand werkt. Dat komt doordat houtskool tandpasta en ook tandpasta met actieve kool heel schurend is.

Maar hoe kom je nou aan die wittere tanden?

Het meisje bij het tandpastarek bij de drogist raadde ik aan om vooral goed te poetsen met een fluoride tandpasta. Het is niet erg als je een keertje met een whitening tandpasta poetst maar zorg dan dat het niet vaak is en zorg dat je een middel gebruikt met fluoride.  Daarnaast, als je echt een oplossing wil en voor de langere termijn wittere tanden wil, zonder schade aan je glazuur, dan raad ik je een bezoek aan mijn praktijk aan. Je mond wordt dan grondig gereinigd op een prettige (pijnloze) manier en met de tips die ik je geef kan je daarna zelf tandverkleuring zoveel mogelijk voorkomen. Dan doe je iets wat écht werkt en daarnaast ook niet schadelijk is voor je gebit! Zie ik je snel?

Heb ik je aan het denken gezet? Heb je ideeën opgedaan of nog vragen? Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente blogs

Wat ben jij duur!

“Jezus. Wat een geld!” Riep meneer B. “Ik stop er mee ik heb er geen zin meer in. Jij bent veel te duur’. Meneer B.

Lees verder