Wist je dat je 90% kan voorkomen?

Maar liefst 90% van de mondproblemen kun je voorkomen. Wat zijn mondproblemen? Denk aan gaatjes, tandsteen, terugtrekkend tandvlees, slechte adem en verkleurde tanden. Je kan het allemaal voorkomen.

Toegegeven,

Helemaal tandsteen vrij, dat lukt niet maar je kan het wel tot een minimum beperken. Hoe dan?

Heel vaak zie ik in de praktijk dat mensen hun best doen om goed te poetsen. Ze poetsen 2x per dag elektrisch, letten goed op wat de borstel aangeeft, wisselen van kant als de borstel trilt. En dan nóg is het niet goed. Hoe dan!?

Adequaat plaque verwijderen is een secuur werkje

Plaque is namelijk een wit-gelige laag die bijna dezelfde kleur heeft als je tanden/kiezen. Daarbij komt dan ook nog dat de mondholte donker is en dat als je gaat poetsen, je vrij weinig ziet. Zeker aan de binnenkant van de mond. Dit is dan ook meestal de kant die het meest wordt overgeslagen of die het minst goed wordt gepoetst. Dit vergt gewoon meer tijd en die tijd gunnen we onszelf meestal niet.

3.5 miljard mensen met een mondaandoening

Volgens de World Health Organisation hebben 3.5 miljard mensen wereldwijd een aandoening aan het gebit of de omringende weefsels zoals bijv. het tandvlees. Om een beter idee te geven hoeveel dat is: dat is dus ongeveer de helft van de wereldbevolking.

Een Amerikaanse collega van me Kathrine Gilliam, geeft wereldwijd trainingen aan collega mondhygiënisten om hen meer kennis te geven over mondaandoeningen. Een van deze onderwerpen is mondkanker. Lijkt bijna niet voor te komen, en toch sterven hier ruim 180.000 mensen per jaar aan. Voor een groot deel te voorkomen met een goede mondhygiëne.

Gaatjes is ook zoiets wat makkelijk te voorkomen is.  Maar liefst 530 miljoen kinderen hebben gaatjes in het melkgebit.

Samenwerken is dus superbelangrijk

Niet alleen met de patiënt/ cliënt maar ook met andere zorgverleners. Mijn praktijk is gevestigd in een gezondheidscentrum en onlangs zijn de diëtiste en ik een samenwerking aangegaan. Dit is een waardevolle stap naar betere zorg.  Maar dan zijn we er nog niet. Want er is overal ter wereld behoefte aan preventieve mondzorg, hét werkveld van de mondhygiënist. En heel veel mondklachten die bij bijvoorbeeld de huisarts terechtkomen, zijn simpel op te lossen door middel van een goed, adequate plaqueverwijdering….

Dus heb je mondklachten?

Blijf daar dan niet mee lopen. Meestal is het super simpel op te lossen. Kom dus gerust een keer langs. De eerste intake is gratis.

Heb ik je aan het denken gezet? Heb je ideeën opgedaan of nog vragen? Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente blogs

Wat ben jij duur!

“Jezus. Wat een geld!” Riep meneer B. “Ik stop er mee ik heb er geen zin meer in. Jij bent veel te duur’. Meneer B.

Lees verder